W czym tkwi sekret idealnego ciasta francuskiego? Zacznijmy od początku. Specyficzna, warstwowa struktura to zasługa wałkowania i częstego składania płatów ciasta. Ogromne znaczenie ma tutaj również duża zawartość tłuszczu i pieczenie w wysokiej temperaturze. Wydaje się, że Grzesiek i Mariusz, właściciele nowej cukierni z francuskimi wypiekami, opanowali tę sztukę do perfekcji. Już po kilku dniach musieli dać sobie jeden dzień dodatkowego wolnego na reorganizację początkowego systemu pracy, ponieważ nie spodziewali się aż tak ogromnego zainteresowania ze strony łodzian. Tak dobrego początku działalności mógłby pozazdrościć niejeden restaurator.

O co tyle hałasu?

Przy ul. Piotrkowskiej 128 znajdziemy rogaliki w różnych smakach, w tym z czekoladą, i klasyczne – bez nadzienia. Największą furorę robią jednak „croissant wheels”, czyli okrągłe wypieki z pistacjowym środkiem, obsypane pistacjami. Ta ostatnia pozycja to krzyk mody w cukierniczym świecie. Pomysł zrodził się w nowojorskiej piekarni Lafayette i szybko zalał Internet. Po aktualne godziny otwarcia warto zajrzeć

na stronę na facebooku

.