Utylizacja oleju spożywczego w restauracjach

Przez lata restauracje wyrzucały olej kuchenny do rur kanalizacyjnych. Jednak wiele miast zakazało tej praktyki i teraz restauracje muszą znaleźć inny sposób na pozbycie się zużytego oleju. Agencja Ochrony Środowiska (EPA) twierdzi, że restauracje powinny poddawać zużyty olej kuchenny recyklingowi. Na czym polega odpowiedzialna utylizacja oleju spożywczego?

Na czym polega recykling zużytego oleju spożywczego?

Recykling zużytego oleju jest przyjazny dla środowiska. Zmniejsza to ilość odpadów wysyłanych na wysypiska, a także zmniejsza ilość tłustego bałaganu, który w niektórych krajach kończy się na ulicach.

Restauracje mogą korzystać z maszyny do recyklingu oleju, aby zebrać zużyty olej. Maszyny te mają duże zbiorniki, które mogą pomieścić do kilkuset litrów zużytego oleju. Tłuszcz jest wypompowywany ze zbiorników. Olej jest następnie podgrzewany w celu rafinacji i zamieniany w biodiesel, który może być używany jako paliwo do pojazdów. Biodiesel jest mieszany z normalnym olejem napędowym, tworząc paliwo, które może być stosowane w samochodach osobowych, ciężkich maszynach i ciężarówkach.

Restauracje, które poddają recyklingowi zużyty olej kuchenny, mogą również zarobić pieniądze. Wiele firm recyklingowych będzie płacić restauracjom za dostarczenie i utylizację zużytego oleju.

Przy pozbywaniu się zużytego oleju kuchennego, ważne jest, aby restauracje przestrzegały wytycznych i przepisów. Jak postępować ze zużytym olejem w ekologiczny sposób? Jesteś właścicielem lub prowadzisz restaurację, a Twój personel używa oleju spożywczego do przygotowywania potraw. Co teraz z nim zrobić? Niektóre restauracje kupują pojemniki do długoterminowego przechowywania zużytego oleju spożywczego. Inne pozostawiają go w płytkich pojemnikach w kuchni, a następnie zgarniają do wiadra w celu usunięcia.

Jeśli żadna z tych opcji nie jest atrakcyjna, możesz poprosić o ekologiczne, biodegradowalne pojemniki na olej w firmie zajmującej się zaopatrzeniem restauracji. Po opróżnieniu pojemników, można je zdezynfekować i używać ponownie wiele razy.

Utylizacja oleju spożywczego polega często polega wynajęciu profesjonalnej firmy do zbierania zużytego oleju kuchennego. Przyjadą oni do Ciebie i pozbędą się go w sposób bezpieczny dla środowiska. Świetnym przykładem jest Trafin Oil - dowiedz się więcej.

Inną opcją, jest po prostu wyrzucenie go do śmieci - i przy tym możesz narazić się na grzywny od miasta za ciągłe wyrzucanie go do kanalizacji

Jeśli zdecydujesz się na recykling zużytego oleju, jest kilka rzeczy, które powinieneś wiedzieć.

Po pierwsze, nie wszystkie centra recyklingu przyjmują zużyty olej kuchenny. Upewnij się, że sprawdziłeś to wcześniej.

Po drugie, nie wszystkie centra recyklingu przyjmują stare pojemniki po oleju. Szukaj takich, które są wykonane z materiałów organicznych. Wreszcie, wiele centrów recyklingu przyjmuje zużyty olej kuchenny tylko z restauracji.

Wiele firm w Polsce oferuje programy recyklingu zużytego oleju kuchennego. Najlepiej jest znaleźć lokalną firmę, która zajmie się całym procesem: od dostarczenia pojemników, po odbiór i rafinację w swoim zakładzie. Zwykle takie firmy znaleźć można w internecie.