Co warto wiedzieć o sushi?

3 min czytania

Co warto wiedzieć o sushi?

Sushi to tradycyjne azjatyckie danie. Jak wiele wspaniałych potraw, powstało ono zupełnie przez przypadek. Aby ryby się nie psuły, przekładało się je warstwą ryżu z octem. Z czasem zaczęto opracowywać kolejne formy tej samej potrawy. Sushi stało się bardzo popularne w Polsce. Na ulicach naszych miast, można spotkać wiele restauracji, które specjalizują się w serowaniu tego dania. Warto więc zapoznać się z najbardziej podstawowymi informacjami na temat tego dania.

Skąd pochodzi sushi?

Sushi pojawiło się w Japonii w VIII wieku i z czasem przeszło prawdziwą ewolucję. Ta forma, która popularna jest aktualnie opiera się o receptury znane z XIX wieku. Ryż zakwaszany jest octem ryżowym, a do zalewy dodaje się cukier, a czasem także specjalne składniki, o których wiedzą tylko kucharze specjalizujący się w przygotowywaniu sushi (np. glony kombu).

Obecnie można wyróżnić kilka najbardziej popularnych rodzajów sushi, które są serwowane w restauracjach. Pierwszy z nich to hosomaki, czyli najmniejsze rolki, które składają się z dwóch składników, które są owinięte płatkami wodorostów. Kolejny rodzaj to futomaki, jest on bardzo podobny do poprzednika, jednak rolki są nieco większe. Uramaki to maki z ryżem, które są ułożone na wierzchu, natomiast wodorosty i inne składniki znajdują się w środku.

Kolejnym rodzajem sushi jest nigiri, czyli porcja ryżu, na której ułożona jest ryba, wołowina lub krewetki. Z kolei handroll to danie skręcane w dłoniach mające kształt rożka. Ostatnim rodzajem, o którym warto wspomnieć jest gunkan, czyli kuleczki ryżu, do których dodano tatara i owinięto całość nori.

Więcej informacji: Sprawdź restaurację Gold Sushi - zobacz, jakie pozycje dostępne są w menu

Ciekawostki o sushi

Przede wszystkim warto wspomnieć o tym w jaki sposób powinno się jeść sushi. Wbrew pozorom wcale nie trzeba wykorzystywać do tego pałeczek. Z powodzeniem można jeść tę japońską potrawę rękami. Co więcej jest to całkowicie zgodne z japońską etykietą, a nawet w niektórych kręgach kulturowych jest wskazane. Z kolei sztućce nie są wskazane.

Warto też wspomnieć, że w polskich restauracjach serwowane jest sushi głównie w stylu amerykańskim, a nie japońskim. Przygotowując sushi warto trzymać się określonych zasad, ale dobrym rozwiązaniem jest też drobne poeksperymentowanie. Łącząc składniki na różne sposoby, można pobudzić wyobraźnie i stworzyć fantastyczne odmiany.

Ostatnią kwestią, na którą warto zwrócić uwagę są dodatki do sushi. Np. imbir marynowany wcale nie jest ozdobą, ma on za zadanie oczyszczać kubki smakowe po każdym kęsie. Warto także pamiętać, że jedząc sushi nie wskazane jest popijanie. W restauracjach najczęściej do sushi podawana jest zielona herbata lub ewentualnie wino śliwkowe. Dobrym rozwiązaniem do sushi jest także napój aloesowy. Ciekawostką jest to, że jeżeli w japońskiej restauracji ktoś siorbie to oznaka, że spożywane danie mu smakowało, jest to swojego rodzaju pochwała dla kucharza. Warto o tym pamiętać, ponieważ w naszych kręgach kulturowych jest to zwykle odbierane jako dość niegrzeczne zachowanie.

Autor: Zewnętrzny materiał partnerski

informacjelodzkie_kf