
Łódź szykuje się na prawdziwe burgerowe święto! Już od 23 maja przez dziesięć dni miłośnicy soczystych bułek będą mogli zasmakować w wyjątkowych kompozycjach, które przygotowały lokalne restauracje. To wydarzenie, które zmieni sposób myślenia o burgerach – nie tylko klasyczne mięso, ale też egzotyczne i roślinne warianty czekają na smakoszy!
- Łódź zaprasza na festiwal burgerów z niezwykłymi smakami
- Wyjątkowe wydarzenia towarzyszące i warsztaty kulinarne w sercu Łodzi
Łódź zaprasza na festiwal burgerów z niezwykłymi smakami
Już w piątek 23 maja startuje ósma edycja Jemy w Łodzi Burger Fest, która potrwa aż do 1 czerwca. To największe tego typu wydarzenie w mieście, podczas którego będzie można spróbować aż 50 unikalnych burgerów, w tym aż 10 wersji wegańskich. Organizatorzy zadbali o to, by każdy znalazł coś dla siebie – od tradycyjnych kotletów wołowych po bardziej zaskakujące składniki jak łosoś, jagnięcina czy nawet ośmiornica.
W tegorocznej odsłonie udział bierze aż 39 łódzkich restauracji, rozsianych po różnych zakątkach miasta. Wśród nich są takie miejsca jak Al Dente i Bawełna w Manufakturze, Bistro na Placu przy Placu Zwycięstwa 14 czy Black Burger przy ulicy Jugosłowiańskiej 1a. Nie zabraknie także lokali z OFF Piotrkowskiej oraz Monopolis, gdzie można spróbować burgerów o niecodziennych smakach i inspiracjach.
Wyjątkowe wydarzenia towarzyszące i warsztaty kulinarne w sercu Łodzi
Festiwal to nie tylko jedzenie – to także okazja do wspólnego spędzania czasu i nauki. Już pierwszego dnia imprezy zaplanowano spotkanie w klimatycznym Starym Folwarku w Tworzyjankach, gdzie serwowane będą specjalne burgery oraz menu dla najmłodszych. Kolejny wtorek przyniesie promocję – wszystkie burgery z restauracji Zielona będzie można kupić z 20% rabatem.
Dla tych, którzy chcą poczuć się jak szefowie kuchni, przygotowano wyjątkową kolację w formie burger bufetu. Goście sami skomponują swoje burgery z szerokiego wyboru składników i sosów, co gwarantuje niezapomniane doświadczenia smakowe.
Miłośnicy gotowania mogą też skorzystać z warsztatów prowadzonych przez Damiana Korkosza – doświadczonego kucharza i współzałożyciela SmaszMi. To doskonała okazja, by nauczyć się tworzyć burgery na poziomie najlepszych łódzkich restauracji.
Nie zabraknie atrakcji dla rodzin – na Dzień Dziecka zaplanowano piknik w parku Poniatowskiego organizowany przez Willę w parku oraz food truck Gastromachiny. Specjalne mini burgery i orzeźwiające lemoniady dla dzieci zapewnią świetną zabawę na świeżym powietrzu w otoczeniu zieleni.
Urząd Miasta Łodzi