Zimowe karty przygotowali niemal wszyscy szefowie kuchni w restauracjach w Łodzi, dlatego podpowiadamy, na które potrawy szczególnie warto zwrócić uwagę.
Polka (Manufaktura, ul. Ogrodowa 19a)
W restauracji Magdy Gessler na przystawki polecają się pierożki z kaczką w grzybowym bulionie oraz długo warzony bigos staropolski podawany w chlebie. Spośród dań głównych zastanów się nad kurczakiem po polsku faszerowanym chałką i wątróbką lub wybierz kaczkę lakierowaną miodem z buraczkami i kluskami śląskimi.
Przy Kominie (Monopolis, ul. Kopcińskiego 62a)
Śledź matias z cebulą perłową, koprem, galaretką z bimbru i macerowaną śliwką brzmi jak nowoczesna wariacja na temat wigilijnej potrawy. Sprawdzi się na rozbudzenie apetytu przed jesiotrem z szafranowym ziemniakiem i marynowanym koprem włoskim lub combrem z sarny w towarzystwie musu z kalafiora, prażonych kasztanów i musztardy z jabłek.
Piwnica Łódzka (ul. Sienkiewicza 67)
Restauracja przy Sienkiewicza proponuje śledzia z pieczonymi ziemniakami i kawiorem z troci oraz barszcz czerwony z uszkami z farszem z gęsiny. Wśród dań głównych na uwagę zasługują knedle ze śliwkami i wolno duszoną wołowiną z zasmażaną słodką kapustą.