UM Łódź: Kanka i kastrolka. Czy wiesz czym były i do czego służyły?

1 min czytania

Kanka to bańka na mleko (od niem. die Kanne” dzbanek”). Były kanki większe dwulitrowe oraz małe litrowe, a także duże bańki zwane kanami. Kastrolką nazywano natomiast żeliwny garnek o grubszym dnie, przeznaczony do pieczenia mięsa, czyli był to rodzaj rondla (po niem. die Kasserolle”, a z francuska casserole”). Do tego internacjonalnego zestawu kuchennego dorzućmy jeszcze rodzimego koziołka”, czyli poprzednika mikserów czy blenderów. Taka mątewka wykonana z drewienka, z naturalnym wirnikiem” na końcu, świetnie mieszała różne płyny oraz zawiesiny barszcz, zasmażki, leguminy, sosy itd. Brało się patyk pomiędzy dłonie i wprawiało ruch. I choć obsługa urządzenia przypomina nieco rozniecanie ognia w pradziejach, to koziołek był skuteczny.

Autor: krystian