Czym jest tofu i jak jest ono produkowane?

3 min czytania
Czym jest tofu i jak jest ono produkowane?

Tofu jest bardzo uniwersalną potrawą w kuchni orientalnej, szczególnie w kuchni japońskiej. Różne rodzaje tofu są wykorzystywane zarówno w słodkich, jak i wytrawnych przepisach, szczególnie jako dodatek do niektórych dań głównych. Obecnie tofu jest jednym z najczęściej spożywanych i odpowiednich pokarmów dla wegetarian i wegan, dzięki korzyściom, jakie zapewnia dla dobrego zdrowia organizmu. W tym artykule poznasz różne rodzaje tofu i dowiesz się, jak je przyrządzać.

Tofu jest podstawowym składnikiem orientalnych potraw. Produkowane jest z nasion soi, koagulantów i wody. Jego korzyści dla organizmu obejmują: zdolność do regulowania poziomu cholesterolu we krwi, poprawę krążenia krwi i funkcjonowania układu sercowo-naczyniowego, wzmocnienie układu kostnego, pomoc w redukcji wagi (idealny do kontrolowania otyłości).

Wśród koagulantów używanych do produkcji tofu znajdują się: chlorek magnezu, chlorek wapnia i siarczan wapnia. Proces produkcji tofu jest podobny do produkcji sera i rozpoczyna się od mleka sojowego, które otrzymuje się z zebrania, zmielenia i przefiltrowania ziaren soi. Podczas przetwarzania różnych rodzajów tofu konieczna jest koagulacja mleka sojowego, a następnie jego wyciskanie, co powoduje oddzielenie części stałej od części płynnej. Można również dodać przyprawy, aby nadać charakterystyczny smak. Na końcu procesu uzyskuje się jednorodny produkt o dobrej konsystencji do wprowadzenia na rynek.

Tofu powstało w Chinach, wiele lat przed Chrystusem. Później jego produkcja rozprzestrzeniła się na inne kraje wschodnie, takie jak Korea i Japonia. W Japonii tofu było najpierw spożywane przez mnichów buddyjskich, ponieważ było pokarmem całkowicie roślinnym, stając się w ten sposób podstawowym produktem kuchni japońskiej. Obecnie tofu jest uważane za jeden z najczęściej spożywanych produktów w kuchni azjatyckiej, zwłaszcza wśród wegetarian i wegan, ze względu na wysoką zawartość składników odżywczych dla zdrowej i zrównoważonej diety. Zatem nie jest zaskoczeniem, że każda restauracja wegetariańska lub restauracji sushi ma w swojej ofercie potrawy wykorzystujące tofu.

Restauracja sushi na warszawskim Tarchominie - https://goldsushi.pl/sushi-tarchomin/ - poznaj bogate menu i ciekawych zestawów sushi.

Różne rodzaje tofu

Różne rodzaje tofu zależą od pożądanego stopnia jędrności i miękkości. Będzie to zależało od sposobu gotowania tofu, stopnia wilgotności i rodzaju dodanego koagulantu; im więcej prasowania, tym twardszy będzie produkt końcowy. Poniżej znajduje się krótki opis różnych rodzajów tofu:

Jego konsystencja jest bardzo podobna do konsystencji świeżego sera i ma twardą konsystencję. Tofu jest wyciskane w celu usunięcia płynu. Oczywiste jest, że im twardsze tofu, tym łatwiej się z nim obchodzić. Na przykład, twarde tofu może być smażone, co czyni je idealnym dodatkiem do chipsów i innych podobnych potraw. Innym sposobem na przyrządzenie twardego tofu jest jego upieczenie, które można następnie wykorzystać w sałatkach, kanapkach lub innych japońskich potrawach.

Jest to jeden z różnych rodzajów tofu, który charakteryzuje się błyszczącym wyglądem, podobnie jak twaróg. Ten rodzaj japońskiego tofu jest idealny do przygotowania niektórych przepisów deserowych, takich jak herbatniki lub ciasta, a także w innych przepisach japońskiej gastronomii, zarówno w daniach, jak i w niektórych rodzajach sosów.

Autor: Zewnętrzny materiał partnerski

informacjelodzkie_kf