Porady i ciekawostki dotyczące mięsa i jego przyrządzania

Gotowanie to dla wielu ludzi czynność relaksująca, jak również dająca możliwość rozwoju własnych pasji i umiejętności. Jednak wielu ludzi boi się eksperymentować w kuchni, obawiając się porażki czy nieprzyjemnych wrażeń. Czy słusznie? Poznając kilka technik, jak również przyswajając odpowiednią wiedzę można uniknąć gastronomicznej katastrofy. Oto kilka ciekawostek, które powinien poznać każdy początkujący kucharz zanim zacznie przyrządzać mięso.
Dobór rodzaju mięsa
Aby potrawa była smaczna, soczysta, jak również mogła zachwycić gości należy odpowiednio dobrać rodzaj mięsa. Ale poza samym typem bardzo ważne jest dopasowanie odpowiedniej jej część. Różne partie ciała wieprzowiny czy wołowiny przynoszą zupełnie inne wrażenia smakowe. Warto również pamiętać, iż każde mięso ma najlepiej dostosowano do siebie technikę obróbki. Jak dobrać odpowiednią część produktu?
Wybór przede wszystkim uzależniony jest od celu i przeznaczenia. W zależności od tego komu podana będzie kolacja, można stworzyć odpowiedni i imponujący przepis. Dla większej grupy ludzi warto wybierać mięsa łatwe do obróbki. Przy ograniczonym czasie należy podjąć próbę przygotowania drobiu czy steków. Przy wyborze warto również zawrócić uwagę na kilka szczegółów.
Mięso nie ma zapachu
Decydując się na zakup świeżego mięsa, które nie jest pakowane należy je powąchać. Świeże, dobre i zdrowe mięso nie ma żadnej woni. To może być oznaka dobrego wyboru. Kwaśny zapach świadczy o zachodzących zmianach i starzeniu się mięsa. Zapach powinien wyłaniać się dopiero podczas jego obróbki.
Czerwony kolor mięsa
Czerwony kolor mięsa jest jego prawidłową barwą. Taki produkt z pewnością będzie świeży i przydatny do dalszej obróbki. Mięso, które zbyt długo leży półce sklepowej będzie blade - jest to oznaką napowietrzenia jego struktury lub przesadnie czerwone, wręcz bordowe. Warto unikać tego rodzaju produktów, gdyż nie będą one smaczne, a przede wszystkim mogą zaszkodzić zdrowiu konsumenta.
Sposób przygotowania mięsa ma ogromne znaczenie. Istnieje wiele technik przyrządzania smakowitych potraw. Jednak każda z nich posiada kilak ważnych zasad, które należy przestrzegać. Są nimi:
- Podsmażanie mięsa przed duszeniem - tak sposób pozawala na zamknięcie porów, jednocześnie zatrzymując soki w środku potrawy. Obsmażanie z dwóch stron powinno odbywać się na rozgrzanej oliwie.
- Przyprawianie mięsa - sposób i czas przyprawiania zależny jest od rodzaju mięsa. Warto pamiętać, iż mięso wołowe należy solić dopiero przed samą obróbką termiczną. W przeciwnym wypadku mięso stanie się suche i twarde.
- Podczas przygotowywania steków mięso należy wyjąc z lodówki na co najmniej godzinę przed smażeniem. Musi ono przyjąć temperaturę otoczenia.
- Zbyt wczesne krojenie mięsa po jego upieczeniu czy ugotowaniu może spowodować jego twardnienie i wylanie się wszystkich aromatycznych soków. Po przyrządzeniu dania warto je przykryć i pokroić po upływie około 10 minut.
- Ocet na wysychanie mięsa - Aby mięso nie wysychało podczas pieczenia warto je przed obróbką sparzyć octem. Taki zabieg służy ścinaniu się wierzchniej warstwy mięsa i zatrzymanie w nim soków.
- Stosowanie kąpieli solankowych - zamoczenie mięsa drobiowego w roztworze wody i soli - na około 2 godziny, pozwoli przeniknąć aromatowi przypraw do wnętrza mięsa. Drób po przyrządzeniu będzie soczysty i wyrazisty.
Więcej porad dotyczących różnego rodzaju mięsa znajdziesz na stronie Budnicy - sprawdź najciekawsze przepisy i ciekawostki o mięsach.
Autor: Zewnętrzny materiał partnerski