Najpopularniejsze wiadomości i informacje dla miasta Łódź

Na nasze zdrowie składa się wiele aspektów. Jednym z nich jest zwracanie uwagi na to, co spożywamy – zatem zbilansowana dieta. Nie od dziś jednak wiadomo, że codzienne picie zielonej herbaty, to doskonały dodatek do naszego żywienia, który relatywnie wpływa na wiele procesów. Zielona herbata z pewnością wspomaga podczas odchudzania, a także wspiera oczyszczanie organizmu z toksyn. Są to fakty, które znali już nasi przodkowie tysiące lat temu. Nie jest możliwe to, aby wymienić wszystkie pozytywne działania zielonej herbaty, natomiast pewnie jest to, że jest ich wiele, a kilka z nich warto poznać. Nie bez znaczenia jest też to, w jaki sposób będzie ona parzona.

Za najdoskonalszą odmianę uznaje się japońską herbatę o nazwie Gyokuro. To pieczołowicie przygotowywana herbata, zachowaniem wszelkich najważniejszych zasad tej sztuki. Nie możemy jednak iść tutaj na łatwiznę, gdyż nie ma szans, aby dobrą alternatywą okazała się jakakolwiek ekspresowa zielona herbata, która znajdziemy na sklepowej półce. Wyróżnia się mnóstwo jej gatunków, które to posiadają odmienny wygląd liści, smak, zapach, a nawet zawartość kofeiny. Co więcej, najzdrowsza okazuje się być ta, którą zbiera się wczesnym ranem, gdy na jej liściach znajdują się krople rosy. Nie bez znaczenia będzie też sposób zawijania liści oraz miejsce na świecie, z którego dana herbata pochodzi.

Co ma w sobie zielona herbata, że jest tak zdrowa?

Wiele różnych aspektów wpływa na działanie herbaty zielonej. Zaczynając od sposobu jej przerabiania i zbiorów, aż po moment parzenia. Już podczas prowadzenia zbiorów, konieczne staje się to, aby nie dłużej niż po godzinie od zerwania liści, zostały one odpowiednio przerobione, gdyż zapobiega to procesowi jej fermentacji. Tylko w taki sposób uda się doprowadzić do tego, że wszystkie najważniejsze właściwości zielonej herbaty będą mogły być zachowane.

Gyokuro i inne gatunki zielonej herbaty – jak działają na nasz organizm?

Wymienić można chociaż kilka składników powodujące, że zielona to bardzo zdrowa herbata. Mamy tutaj na myśli m.in.: antyoksydanty, polifenole, czy też liczne katechiny. Nie sposób nie wspomnieć też o aminokwasach, garbikach, lipidach, mikroelementach, a także o sporej dawce witamin. To one wszystkie razem powodują, że zielona to właśnie najzdrowsza herbata.

Zielona herbata na zdrowy proces odchudzania

Nie możemy się łudzić, że już sam napój z zielonej herbaty sprawi, że zrzucimy kilka kilogramów, natomiast wraz z odpowiednio ułożoną dietą, na pewno mocno się do tego przyczyni. Herbata na odchudzanie wówczas, powinna być spożywana późną porą, a najlepiej zaraz przed snem. Dlatego istotne jest to, aby był to napar z drugiego parzenia, mający działanie relaksujące i uspokajające. Pijąc ten z pierwszego, możemy być mocno pobudzeni i orzeźwieni, a to nie pomoże nam zasnąć.

Na sam proces odchudzania dzięki zielonej herbacie, wpływa najbardziej obecność katechinów, z zwłaszcza substancji – galusan epigallokatechiny. To ona powoduje, że wsparty jest metabolizm wątroby, utlenianie tłuszczy i aktywacja enzymów trawiennych, redukcja tkanki tłuszczowej, a hamuje się proces wchłaniania tłuszczu. Potwierdza to spora ilość badań i eksperymentów naukowych.

Odpowiednie działanie i smak herbaty, tylko stosując dobrą metodę parzenia

Niestety, aczkolwiek parzenie zielonej herbaty znacznie różni się od przygotowywanie każdej innej. W tym wypadku, musimy użyć miękkiej wody, wolnej od chloru i wapnia, którego niestety sporo znajdziemy w każdej wodzie z kranu, a ta dodatkowo jest dość twarda. Nie ma jednak obaw, wystarczy użyć zwykłej niegazowanej wody mineralnej.

Zalejmy łyżeczkę suszu szklanką gorącej, natomiast niewrzącej wody – starając się, aby ta miała około 80 stopni Celsjusza. Co więcej, powinna ona się parzyć od 3 do 4 minut. Sami Chińczycy i Japończycy, znani z bycia koneserami zielonej herbaty, zawsze wylewają napar z pierwszego parzenia, a piją dopiero napój, który pochodzi z kolejnego.

1000 Znaków do wykorzystania