Wędliny naturalne, czyli brak konserwantów i szkodliwych dodatków

Prawdopodobnie każdy z nas przyzwyczaił się już, w mniejszym lub większym stopniu, do wędlin z marketu. Każdy jednak, kto choć raz spróbował prawdziwych, naturalnych, swojskich wędlin przyznaje, że smak tych dostępnych w supermarketach pozostawia wiele do życzenia. Smak zaś to nie tylko jedyna kwestia, w której “sklepowe” wędliny odstają od naturalnych.

Na pierwszy rzut oka, ze sklepowymi wędlinami wszystko jest w porządku. Waga zgodna z opisem, kolor taki, jakiego można się spodziewać, produkt w promocyjnej cenie… niestety - bardzo często, gdy wczytamy się w skład okaże się, że koło prawdziwych wędlin produkty te nigdy nawet nie leżały. Supermarkety i dyskonty przyzwyczaiły nas do sytuacji, gdy “szynka wędzona” zawiera 56% mięsa - pytanie jednak: czy tak powinno być?

Sam fakt, że sklepowe “wędliny” i “mięso” zawierają zaskakująco mało mięsa to dopiero połowa problemu. Niestety, pozostałą część składu zajmują bowiem nie zawsze korzystne dla naszego zdrowia dodatki - konserwanty, substancje spulchniające i barwniki, dzięki którym sklepowe produkty przynajmniej z wyglądu przypominają naturalne wędliny. Jednym z najczęściej wykorzystywanych i najniebezpieczniejszych dodatków jest… sól. Wiemy już w dzisiejszych czasach, że spożywana w zbyt dużych ilościach przyczynia się do powstawania złogów cholesterolu, a nawet nowotworów. Niestety - w wielu “sklepowych” wędlinach znajdziemy absurdalnie wręcz przesadzone ilości soli.

Głębia smaku i aromatu dzięki maksymalnej cierpliwości i najwyższej jakości składnikom.

Kolejnym błędem, jaki popełniają producenci sklepowych wędlin, jest produkcja ich w maksymalnie przyspieszonym tempie (często z pogwałceniem podstawowych praw zwierząt). Często nawet samo mięso, z którego produkowane są wędliny również jest bardzo niskiej jakości.

W przypadku produkcji wędlin swojskich zaś, produkcja toczy się w o wiele bardziej naturalny i zrównoważony sposób. Wędliny produkowane są jedynie z mięsa najwyższej jakości, pochodzącego od zwierząt traktowanych za życia w etyczny i godny sposób. Naturalne wędliny nie zawierają również w swoim składzie chemicznych spulchniaczy i dodatków - zamiast tego zastępują je ekologicznymi przyprawami w odpowiednich ilościach. Wszystko tutaj jest perfekcyjnie wyważone, a co za tym idzie gotowa wędlina zachwyca również składem, smakiem i aromatem - a nie jedynie wyglądem. 

Gdzie można kupić wędliny naturalne?

Wbrew pozorom, abyśmy mogli zakupić swojskie wędliny, nie musimy wyjeżdżać z miasta. Nie musimy nawet wychodzić z domu - w dzisiejszych czasach zakupów dokonamy z łatwością przez internet, i to bezpośrednio ze strony producenta. Oczywiście, powinniśmy wcześniej upewnić się, czy rzeczywiście sprzedaje on produkty swojskie.

Alternatywą jest wizyta na bazarku miejskim, lub w sklepie ze zdrowymi produktami. Również i tam znajdziemy dość szeroki wybór najwyższej jakości naturalnych, swojskich wędlin. Pamiętajmy jednak, by kupować wędliny producentów posiadających aktualne, ważne atesty - są one gwarancją, że prezentowany produkt został przygotowany w ekologiczny sposób.