Na rynku można kupić wiele różnych rodzajów okapów gastronomicznych do kuchni. Różnią się one względem siebie w wielu kwestiach. Czym na tle konkurencji wyróżnia się centralny okap gastronomiczny?
Wiele wersji
Można pokusić się o stwierdzenie, że największą zaletą okapu centralnego jest jego uniwersalność. Urządzenia można znaleźć w bardzo pokaźnej gamie rozmiarów, więc najpewniej uda się dopasować sprzęt idealnie do oczekiwań klienta.
Tego typu okapy kuchenne mogą mieć też różny kształt. Dominują okapy skośne lub trapezowe, jednak na rynku można odnaleźć wiele innych rozwiązań, które są charakterystyczne dla różnych producentów. Temat okapów gastronomicznych został dokładnie wyjaśniony tutaj: https://www.agdmaniak.pl/65968/przeglad-okapow-gastronomiczny-dla-restauracji/.
Ważną rolę odgrywa też tworzywo, z jakiego musi być wykonany profesjonalny okap kuchenny. Jest to naturalnie stal nierdzewna. Jest to metal, który odgrywa kluczową rolę w niemal całej branży spożywczej. Nie inaczej sprawa wygląda w przypadku okapów do kuchni.
Jak działa okap gastronomiczny?
Model działania centralnego okapu gastronomicznego różni się nieco od dużych okapów, jakie można odnaleźć na przykład w restauracjach. Tutaj nie ma miejsca na specjalny komin wentylacyjny, więc producenci musieli zapewnić oczyszczanie powietrza w inny sposób.
Padło na łapacze tłuszczu, które mają zapewnić wysoką jakość pracy nawet po dłuższym czasie. Czasem na wyposażeniu jest też tak zwany „spust”, z którego pomocą szybko można udrożnić okap, gdybyśmy zauważyli, że jego wydajność nagle spadła.
W tym miejscu należy szczególną uwagę zwrócić na wydajność sprzętu wyrażoną w metrach. Jeśli profesjonalny okap gastronomiczny zostanie dobrany w należyty sposób, jego zapchanie się jest mało prawdopodobne. Jeśli jednak osoba kupującą będzie chciała zbyt dużo zaoszczędzić, to taki scenariusz może okazać się być więcej niż prawdopodobny.
Dodatkowe wyposażenie
O ile wentylator wspomagający działanie akcesorium nie dziwi już niemal nikogo, o tyle nie można powiedzieć tego samego o oświetleniu. Ten standard dopiero wchodzi na rynek. Chcąc zwiększyć komfort pracy z okapem gastronomicznym, warto poważnie przemyśleć zakup sprzętu, który będzie umieć doświetlić nieco przestrzeń roboczą w kuchni.
Bardzo powszechny, zwłaszcza w domowych okapach do kuchni jest też mechanizm oczyszczania, który opiera się na filtrze węglowym. To powszechne, a zarazem bardzo dobrze poznane rozwiązanie, które znamy z wielu innych sprzętów wchodzących w skład domowego AGD.
Centralny okap gastronomiczny ma wiele zalet, pośród których warto raz jeszcze wskazać na mnogość wymiarów oraz łatwy, niemal bezproblemowy montaż. Decydując się na zakup tego typu sprzętu od uznanego producenta, korzystanie z okapu kuchennego nie powinno wiązać się z żadnymi problemami.