UM Łódź: Pietruszajka i polewka. Zupy, które jadano w dawnej Łodzi [ŁODZIANIZM]

1 min czytania

Inne koronne danie to polewka, czyli chyba najprostsza z zup przygotowywana na bazie… zsiadłego mleka. Oto przepis na klasyczną polewkę: obieramy kartofle i kroimy w drobną kostkę, stawiamy z wodą na ogniu, solimy i dodajemy dwie łyżki smalcu do smaku. Osobno rozbijamy zsiadłe mleko z dwiema łyżkami mąki i wlewamy do garnka. Po ugotowaniu mamy błyskawiczną, lekko kwaśną zupę w typie barszczu, którą można było spożywać zarówno na śniadanie, jak i na obiad. W innym wariancie, zwłaszcza porannym, o bardziej mlecznym smaku, gotowano również polewkę z jagłami i zaprawiano śmietaną.

uml.lodz.pl/aktualnosci-lodzpl/artykul-lodzpl/pietruszajka-i-polewka-zupy-ktore-jadano-w-dawnej-lodzi-lodzianizm-id66190/2023/10/15/

Autor: krystian