Świeżo palona kawa - na czym to polega?

Świeżo palona kawa to gwarancja znakomitego smaku i aromatu. Proces jej palenia został rozpowszechniony przez największe światowe koncerny w XIX wieku. Na czym polega palenie ziaren kawy? Jak wybrać świeżo paloną kawę?

Jak przebiega proces palenia ziaren kawy?

Palenie ziaren kawy jest procesem przebiegającym w kontrolowanych warunkach, z zachowaniem odpowiedniej temperatury. Polega on na wydobywaniu z niej intensywnego smaku, czekoladowo - orzechowych aromatów oraz pozbawiania jej nadmiernej kwasowości. Jak rozpoznać, że do czynienia mamy ze świeżo palonymi ziarnami? Nie tracą one swojego naturalnego smaku i nie kruszą się. Dzięki paleniu ziaren, możliwe staje się uwolnienie z nich znajdujących się w nich olejków eterycznych, co pozwala wyeksponować ich unikalny aromat i walory smakowe. O ile nieobrobione ziarna kawy zawierają zaledwie kilkanaście związków aromatycznych, o tyle w świeżo palonych znajduje się ich nawet 1000.

Wysokiej jakości kawa świeżo palona

Dostępne na sklepowych półkach kawy, zanim trafią do naszych domów niekiedy czekają na to nawet kilkanaście miesięcy. Ich najbogatsze smaki często są wyczuwalne dopiero około 3 miesiące po wypaleniu ziaren. Surowe zielone ziarna kawy mogą bez obaw leżakować przez kilka miesięcy, bez obaw o utratę naturalnych smaków i aromatów. W kawie, która została wypalona zachodzi proces utleniania, na skutek którego zaczyna się ona starzeć i tracić swoje unikalne właściwości. Zabieg profesjonalnego wypalania kawy pozwala na pełne wykształcenie się ziaren. Wydobywane w ten sposób smaki i aromaty są w pełni niepowtarzalne. Ziarna palone w małych, luksusowych palarniach uzyskują smak niezbędny do właściwego wykształcenia ich atrybutów. Aby być pewnym, że do czynienia mamy z wysokiej jakości kawą, przez jej zakupem, poza świeżością palenia należy sprawdzić również miejsce jej wypalenia.

Świeżo palona kawa - uczta dla zmysłów

Świeżo palona kawa to napój, który zaspokoi oczekiwania nawet najbardziej wymagających kawoszy. Tym, co ją wyróżnia jest między innymi odpowiedni poziom kwasowości, dzięki któremu gotowy napar nie jest mdły. Najwyższej jakości kawy stanowią harmonijne połączenie słodyczy i gorzkości, z lekkim posmakiem cytrusów. Charakteryzują się one także dużą intensywnością i pełną konsystencją pozostawiającą kubki smakowe z subtelnym poczuciem lepkości.

Poziom palenia ziaren ma wpływ na odczucia związane z degustowaniem kawy. Jasno palona cechuje się delikatną, cynamonową barwę i orzeźwiającym, lekko kwaskowatym smakiem. Średnio palone ziarna mają jasnobrązowy kolor i wyraźnie wyczuwalne aromaty kwiatowe. Jeżeli chodzi natomiast o kawę ciemno paloną, są to brązowe, niemalże czarne ziarna pokryte oleistą powłoką, bez cytrusowych nut.

Gdzie najlepiej zaopatrywać się w świeżo paloną kawę? Bogaty wybór wysokiej jakości ziaren oferuje sklep z kawą https://kawaiherbata.com. Gwarantujemy, że każdy kawosz znajdzie tutaj coś dla siebie!