Mięso jako ważny element obiadu

Mięso to ważny element niemal każdego obiadu. Można je przygotowywać na tak wiele sposobów, że każdy znajdzie dla siebie idealny. Dziś zatem chcielibyśmy zaprezentować kilka ciekawych i znanych pomysłów na to, co można zrobić z mięsem, by stworzyć wspaniały posiłek dla siebie i dla całej rodziny.

Mięso – ważny składnik obiadu

Nie każdy zdaje sobie sprawę, jak ważnym elementem diety jest właśnie mięso. Nie powinno się zatem sięgać po byle jaki kawałek, ale zawsze wybierać takie najwyższej jakości, dzięki czemu nie tylko przygotujemy smaczny posiłek, ale do tego całkiem zdrowy. Dobrze jest jak najrzadziej sięgać po najtańsze mięso, jakie znajdzie się w supermarkecie. Nie oznacza to od razu, że trzeba wydawać wiele pieniędzy. Wystarczy znaleźć dobrego i sprawdzonego dostawcę, dzięki któremu zawsze będziemy mieli dobry produkt.

Mięso w wersji duszonej

Wiemy zatem, że wybór odpowiednich produktów to podstawa. Gdy mamy już mięso, możemy zatem zabrać się za jego przyrządzanie. Najzdrowszą wersją jest po prostu duszenie go, czyli obrabianie na niewysokiej temperaturze. Dzięki temu w mięsie nie będą powstawać żadne szkodliwe dla zdrowia substancje.

Duszenie sprawia także, że możemy wydobyć z mięsa pełnię smaku i aromatu, dlatego jest to polecany sposób przyrządzania posiłku. A jeśli na patelnię czy do garnka dodamy jeszcze warzywa, w prosty sposób przygotujemy pełnowartościowy obiad, do czego nie potrzeba wiele pracy, a efekt jest niesamowity.

Jako przykład posłuży nam duszona jagnięcina z warzywami.

Składniki:

  • 1 kg łopatki jagnięcej
  • Wywar mięsny
  • 2 spore cebule
  • Po 300 g brukwi, ziemniaków i marchwi
  • Mąka
  • Olej
  • Sól, pieprz, natka pietruszki

Wykonanie

  • Mięso na początek myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym (zarówno świeże, jak i mrożone).
  • Kroimy w kostkę 2-3 cm. Posypujemy solą i pieprzem i dokładnie mieszamy, by przyprawy oblepiły każdy kawałek mięsa.
  • Cebulę kroimy w talarki, smażymy do zarumienienia na oleju, po czym dorzucamy mięso i smażymy po 3 min z każdej strony.
  • Wlewamy wywar tak, by był kilka centymetrów nad mięsem. Gotujemy i dusimy całość pod przykryciem przez 45 min.
  • Do mięsa dorzucamy warzywa obrane i pokrojone w grubszą kostkę.
  • Gotujemy już bez przykrycia do zmięknięcia warzyw i mięsa, co może zająć nawet godzinę.
  • Wykładamy mięso i warzywa na talerze, posypujemy natką pietruszki.

Pieczone mięso raz

Inną, ciekawą opcją jest upieczenie mięsa. Jest to zdrowa alternatywa do smażenia czy grillowania, a do tego nie potrzebujemy do tego tłuszczu.  Najlepszym rozwiązaniem jest pieczenie przez długi czas w niskiej temperaturze. Trzeba jednak przy tym uważać, by nie przesuszyć dania, co jest trudne w przypadku chudych kawałków mięsa. O wiele lepiej sięgać tutaj po tłuste mięso.

Zdrowe, bo na wodzie

Ostatnim zdrowym sposobem jest gotowanie na parze. Jest to najlepsza metoda, gdy chodzi o drób i ryby, które mogą łatwo się przesuszyć w piekarniku. Dzięki gotowaniu na parze wydobywamy z potraw składniki odżywcze i nie potrzebujemy do tego ani trochę tłuszczu. Więcej przepisów znajdziesz na stronie https://braciabudnik.pl/przepisy/steki/stek-wieprzowy/ .