Objawy niestrawności
Niestrawność objawia się na kilka sposobów, a wszystkie jej symptomy dotyczą układu pokarmowego. Najczęściej odczuwamy pełność i ciężkość w żołądku, jednak mogą temu również towarzyszyć:
- odbijanie,
- pobolewanie okolic brzucha,
- uczucie pieczenia w żołądku lub przełyku.
Jak zapobiegać niestrawności?
Przede wszystkim należy zwrócić uwagę na to, co (i kiedy!) pijemy po posiłkach. Kawa i kolorowe napoje gazowane mogą wywołać wzdęcia i zgagę, a także utrudnić procesy trawienne, dlatego po obfitej kolacji najlepiej wypić ziołową herbatę. Może to być napar z rumianku, mięty, melisy lub kopru włoskiego. Warto też poczekać z piciem przynajmniej 30 minut po jedzeniu.
Zadbaj o ruch
Rewelacyjnym sposobem na usprawnienie trawienia jest ruch. Aktywność fizyczna sprzyja przesuwaniu się treści pokarmowej w jelitach i zapobiega uczuciu ciężkości i pełności. Wystarczy spacer lub zabawa z dziećmi na świeżym powietrzu. Mając na uwadze zdrowie, warto zorganizować świąteczny czas tak, aby nie siedzieć wyłącznie za stołem.
POLECAMY
Bez pośpiechu
Ważny jest także sposób spożywania posiłków. Trzeba pamiętać, że w jamie ustnej odbywa się wstępne trawienie. Dokładnie rozdrobniony i wymieszany ze śliną pokarm będzie mniejszym obciążeniem dla żołądka. Właśnie dlatego należy jeść powoli, małymi porcjami i dobrze przeżuwać każdy kęs. Do dań warto dodawać także przyprawy pobudzające wydzielanie enzymów trawiennych, takie jak majeranek, koperek, bazylia, tymianek, czosnek i cynamon.
Domowe sposoby na niestrawność
Zgaga, czyli uczucie palenia w przełyku, to jeden z najczęstszych objawów niestrawności. Dobrym środkiem na jej złagodzenie jest soda oczyszczona (wystarczy rozpuścić jedną łyżeczkę sody w szklance letniej wody i wypić). Doskonale sprawdzi się też imbir. Łagodzi on nie tylko symptomy zgagi, ale także nudności. Aby je zmniejszyć, należy wypić napar zrobiony z kilku plastrów kłącza. Silniejszy atak zgagi zlikwiduje natomiast żucie świeżego kłącza imbiru.
Co na przejedzenie?
Na przejedzenie pomóc może domowa mikstura sporządzona ze szklanki ciepłej wody i łyżki octu jabłkowego. Jedną z dolegliwości wynikających z przejedzenia jest ucisk w prawej górnej części brzucha. Oznacza on, że wątroba potrzebuje wsparcia. W tej sytuacji świetnie sprawdzą się ostropest plamisty, dziurawiec lub mniszek lekarski.
Pamiętaj, że lepiej jest zapobiegać niż leczyć. Jeśli w święta będziesz jeść z umiarem, przestrzegając przy tym wyżej wymienionych zasad, nie straszne Ci problemy z niestrawnością. Smacznego!