UM Łódź: Ferwor zastąpi Klub 97. Nowa pizzeria w kultowym ogródku przy Piotrkowskiej
Zadanie przywrócenia świetności lokalowi przy ul. Piotrkowskiej 97, który ostatnimi czasy mocno już redukował działalność restauracyjną, wziął na siebie Michał Kowalski. To właściciel neapolitańskiej pizzerii Dzielna 43, która pomimo otwarcia w trudnym dla gastronomii okresie pandemii koronawirusa, w krótkim czasie zdobyła uznanie gości, awansując prosto do czołówki lokali serwujących pizzę w mieście.
Mechaniczny kot - kelner serwuje pizzę w restauracji Dzielna 43
Pizza na kawałki i restauracja
W Ferworze także będziemy mieli pizzę, jednak inną, bo w stylu nowojorskim. Na parterze ogródka będzie można ją kupić na kawałki wręczane wprost do ręki. Stacjonarna pizzeria będzie funkcjonować piętro wyżej zapowiada Kowalski, który odżegnuje się jednak od nazywania lokalu pizzerią. Będziemy mieć też część stricte restauracyjną, z własną kuchnią i własnym menu, która powstanie we wnętrzach dawnego Klubu 97. Koncepcja tego lokalu jest jeszcze w trakcie krystalizacji, zacznie działać w późniejszym terminie.
Kulturalna jesień w Łodzi będzie wyjątkowa! Tego nie możesz przegapić! [PROGRAM]
Urodziny Orientarium Zoo Łódź. Atrakcje, których nie możesz przegapić [PROGRAM]
Pizza w stylu nowojorskim charakteryzuje się ręcznie wyrabianym cienkim ciastem, które po wypieczeniu ma cienkie brzegi i miękki, elastyczny środek.
To placek całkiem podobny do tego, który uchodził kiedyś za polską pizzę, choć dobór składników na ciasto i dodatków będzie w przypadku naszej pizzy należycie pogłębiony mówi Michał Kowalski.
Bar w kształcie łodzi
Nowy lokal zachowa sporo z klimatu Klubu 97, bo odziedziczy po nim całe jego stylowe wnętrze zaprojektowane przez architektów Marka Janiaka i Wojciecha Saloniego-Marczewskiego, a w 1997 r. nagrodzone tytułem Wnętrza Roku” w konkursie organizowanym przez Fundację Ulicy Piotrkowskiej. Ozdobą jednego z pomieszczeń jest bar w kształcie dziobu łodzi.
Niczego nie będziemy zmieniać. Chcemy zachować ten klubowy charakter, który moim zdaniem jest od zawsze atutem tego miejsca i tworzy jego klimat mówi Kowalski.
Fasada budynku (wzniesionego w 1873 r. według projektu Hilarego Majewskiego, słynnego XIX-wiecznego architekta Łodzi, a później wielokrotnie przebudowywanego) w 2019 r. przeszła solidny lifting, zyskując m.in. iluminację.
Autor: krystian

