Miłośnicy włoskiej kuchni mogą ucieszyć się na myśl o tym, że na kulinarnej mapie Łodzi znów pojawił się nowy punkt. Dla osób bardziej wtajemniczonych w łódzką gastronomię ważną informacją potwierdzającą jakość jest fakt, że część ekipy restauracji Alora serwowała wcześniej pizzę w Otwartych Drzwiach (ul. Piotrkowska 120).
Zacznijmy od przystawki
Startery to przekrój wytrawnych i słodkich smaków. Od zestawu trzech panuozzo, czyli kanapek w pieczywie z ciasta na pizzę z tatarem z suszonych pomidorów, tatarem wołowym i serem burratta, po karmelizowaną chałkę z ricottą i figą w miodzie czy krem z pomidorów z pesto.
Gwiazdy głównego menu
To bez wątpienia pizze na grubym i miękkim cieście z szerokimi brzegami. Zwolennicy prostych smaków zadowolą się marinarą z sosem pomidorowym i przyprawami oraz margheritą z pomidorami, mozzarellą bufala i parmezanem. Uwagę gości lubiących włoskie placki z dużą ilością dodatków powinny zwrócić pozycje z mortadelą z pistacjami i pesto bazyliowym czy białym sosem na bazie śmietany, dojrzewającym boczkiem i karmelizowaną gruszką.
Każdy posiłek warto dopełnić winem lub autorskim drinkiem oraz musem pistacjowym z białą czekoladą.
Restauracja przyjmuje gości od godz. 13:00 do godz. 23:00. Wyjątkami są piątek i sobota, kiedy to kuchnia jest otwarta godzinę dłużej.
Ważne informacje!
Na tę chwilę lokal nie przyjmuje rezerwacji stolików i zamówień z dowozem. Można jednak odebrać pizzę osobiście, dzwoniąc wcześniej pod numer tel. 884 855 779.