Odżywianie przy niedoczynności tarczycy. Co jeść, a czego unikać?

Tarczyca to gruczoł odpowiedzialny za wiele procesów w naszym organizmie. Niestety w Polsce coraz więcej osób, szczególnie kobiet, zmaga się z niedoczynnością tarczycy. Na to schorzenie bardzo duży wpływ ma dieta. Co jeść, żeby wesprzeć pracę tarczycy, a czego unikać?

Jod i białko w chorobach tarczycy

Jednym ze składników, które są najbardziej istotne w diecie osób z niedoczynnością tarczycy jest jod. Należy zadbać o odpowiednią ilość tego pierwiastka w spożywanych posiłkach. Jest on niezbędny do prawidłowej pracy tarczycy oraz całego organizmu. Dzienna dawka jaką powinniśmy spożywać (w jedzeniu albo z powietrza) to 160 μg dziennie. Dla kobiet ciężarnych lub karmiących dawka powinna być większa. Produkty, w których znajdziemy ten pierwiastek to ryby morskie i owoce morza. Niewielkie ilości jodu znajdziemy też w niektórych warzywach i nabiale. W Polsce i kilku innych krajach stosuje się jodowanie soli spożywczej i pokarmu dla zwierząt hodowlanych, w celu zapobiegania niedoborom. Niektóre wody mineralne również są jodowane.

Również spożycie białka powinno być zwiększone u osób z chorobami tarczycy. Niedoczynność wiąże się m.in. ze zwolnionym metabolizmem. Białko zwiększa tempo przemiany materii i wspomaga wytwarzanie hormonu wzrostu, który ma wpływ na tempo spalania tłuszczu. Osoby z chorą tarczycą powinny spożywać 80-100 gramów białka każdego dnia. Najlepsze źródła to chude mięso, ryby, nabiał i rośliny strączkowe. Zwiększona ilość białka może prowadzić do obciążenia nerek, więc powinna być połączona z piciem ponad 2 litrów płynów dziennie.

Przy niedoczynności tarczycy musimy wykluczyć z diety wiele produktów

Przyswajanie jodu może być zaburzone przez wiele produktów, dlatego z naszej diety powinniśmy wykluczyć kapustę, kalafiora, brukselkę soję, rzepę i brukiew, szczególnie w surowej formie. Osoby cierpiące na niedoczynność tarczycy powinny też ograniczyć słodycze. Również dieta wegetariańska i wegańska nie jest polecana dla osób z tym schorzeniem https://cattering.bydgoszcz.pl/kategoria/gdzie-zdrowo-zjesc/. Możemy też zapomnieć o produktach mlecznych, do których dodaje się słodziki, a więc słodkich jogurtach, twarożkach i mlekach smakowych.

Dieta przy chorej tarczycy powinna być nastawiona na świeże produkty, najlepiej ekologiczne. Przetworzone składniki, konserwanty, barwniki, spulchniacze i zagęszczacze mogą mieć wpływ na działanie tarczycy. Unikajmy gotowców i produktów z długim składem.

Zadbaj o swoją tarczycę i pilnuj wagi

Na stan naszej tarczycy wpływa też nasza masa ciała. Osoby z niedoczynnością tarczycy powinny szczególnie pilnować swojej wagi. Jeżeli pilnowanie kalorii i równoczesne unikanie zakazanych produktów jest zbyt uciążliwe, możesz zdecydować się na dietę pudełkową. Pod okiem dietetyków będziesz spokojna o swoją wagę, ponieważ otrzymasz pudełka o idealnej kaloryczności. Regularne spożywanie posiłków i kontrola porcji pomoże Twojej przemianie materii. Połączenie zdrowej diety i lekoterapii może wspomóc działanie tarczycy i złagodzić przebieg choroby.