UM Łódź: Chcesz mieć spokojne święta? ZWIK Łódź ostrzega: nie wylewaj tłuszczu po gotowaniu do kanalizacji!

1 min czytania

Tłuszcz wylany do kanalizacji natychmiast tężeje, powodując trudne do usunięcia zatory. Osadza się na ścianach rur kanalizacyjnych, blokując odpływ ścieków z budynków do miejskiej sieci. Ścieki z zatkanym odpływem cofają się i wybijają w piwnicach budynków czy w mieszkaniach. Koszt przepchania rur zakorkowanych bryłami tłuszczu jest bardzo wysoki.

TOP 10 nowości w Łodzi. Te miejsca powstały w 2022 roku, a jakby były od zawsze [RANKING]

Łódź jest pępkiem świata. Te miejsca wyglądają identycznie jak Londyn, Nowy Jork, Paryż… [ZDJĘCIA]

Gdzie wylewać tłuszcze po gotowaniu?

Tłuszcze po smażeniu czy pieczeniu potraw należy zlewać do słoików, które trzeba wyrzucić do pojemników na odpady zmieszane.

Właściciele restauracji, punktów gastronomicznych, stołówek mają obowiązek przekazywania zużytego tłuszczu spożywczego specjalistycznym firmom, zajmującym się ich utylizacją. Dotarcie do sprawców zanieczyszczenia miejskiej kanalizacji tłuszczami jest bardzo łatwe. ZWIK Łódź dysponuje samojezdnymi robotami wyposażonymi w kamery, które bardzo szybko odnajdą pod ziemią przyłącze kanalizacyjne, z którego do miejskich kolektorów trafiły tłuszcze. Właściciel przyłącza może być obciążony kosztami czyszczenia miejskich kanałów.

Autor: krystian