UM Łódź: Ramen Festiwal 2023 w Łodzi. Istna uczta dla fanów japońskich przysmaków [SZCZEGÓŁY, ZDJĘCIA]

3 min czytania

Za co tak bardzo kochamy ramen? Za sprężysty makaron, pełen umami bulion i dodatki, które nadają mu ostatecznego sznytu i charakteru. Za to, że cudownie rozgrzewa i za każdym razem zaskakuje nas swoim smakiem. Nie inaczej będzie podczas tegorocznej, siódmej już edycji Ramen Festiwal, na który zapraszają: portal Jemy w Łodzi, Łódzkie Centrum Wydarzeń i portal do zamówień online WOLT.

O co tu chodzi? TOP 10 niepozornych, ale bardzo dziwnych rzeczy w Łodzi [ZDJĘCIA]

FlixBus z Łodzi. TOP 10 zagranicznych miast, do których pojedziemy bez przesiadki [CENY, ZDJĘCIA]

Ramen Festiwal 2023 w Łodzi - co nas czeka?

Co nas czeka w tym roku? 27 wyjątkowych ramenów w 34 restauracjach nie tylko z Łodzi, ale również z Aleksandrowa Łódzkiego, Kutna, Zgierza, Łasku, Tuszyna i Bełchatowa - wszystkie z japońskim makaronem w roli głównej. Ramen Festiwal zaczyna się w piątek, 17 listopada i będzie trwał do niedzieli, 26 listopada.

Wiadomo, że ramen najlepiej smakuje na miejscu, ale świetnie sprawdza się w dostawie, dlatego restauratorzy już szykują opcje na wynos. Czym w tym roku zaskoczą nas twórcy dań? Obowiązkowo pojawią się klasyczne buliony i typowe dodatki, takie jak pieczony brzuch, jajko aijtsuke czy nori, ale restauratorzy mają do zaoferowania dużo więcej. W tegorocznej edycji zjemy między innymi ramen inspirowany kuchnią meksykańską, tajskim daniem czy francuską zupą cebulową __ mówi Izabella Borowska z Jemy w Łodzi. Wśród ciekawych składników można zaś wymienić ziemniaczane placuszki, pierś kaczki smażoną w kawie, chorizo czy gruszkę glazurowaną w mirinie dodaje.

TOP 10 najludniejszych miast w województwie łódzkim. Które na podium? [RANKING]

Najpiękniejsze drewniane budynki w Łodzi. Niepowtarzalny klimat! [ZDJĘCIA]

Ramen Festiwal 2023 w Łodzi - wydarzenia towarzyszące

Podczas festiwalu odbędzie się kolejne spotkanie Klubu Kolacyjnego Jemy w Łodzi tym razem goście odwiedzą restaurację House of Sushi, a motywem przewodnim będzie oczywiście kuchnia japońska. W drugi piątek festiwalu (24 listopada) w lokalach Ramenownia i Compañeros będzie można podjąć wyzwanie ostrości, czyli wzmocnić rameny pastą na bazie własnej hodowli papryczki black butalah (2 mln SHU!). Wybranego dnia Ramenownia zaprosi również na dodatkowe danie - Bizentei shoyu ramen - ramen na bazie 40-letniego przepisu, który Bartosz Sposób z Ramenowni otrzymał od właściciela lokalu Bizentei z Tokio. Wraz z łódzkim barmanem Szymonem Szostkiem zaprezentujemy także japońskie alkohole i koktajle pasujące do ramenu.

Na tym nie koniec goście będą mogli wziąć udział w konkursach, w których nagrodami będą zaproszenia od firmy WOLT oraz przepiękne, ręcznie malowane piny od łódzkiej marki Pinswear. Po raz kolejny festiwalowe lokale odwiedzi też nasz super bohater - RaMen. Jak zawsze nie zabrakło również festiwalowych, kolekcjonerskich plakatów. Można je już teraz kupić w internetowym sklepie Jemy w Łodzi.

Szczegółowe informacje dotyczące Festiwalu znajdziesz na stronie internetowej

facebookowym wydarzeniu

Autor: krystian