UM Łódź: Gęsi pipek. Czym był w dawnej łódzkiej kuchni? [ŁODZIANIZM]
Znane są dwie wersje tej potrawy. W Galicji były to gęsie żołądki duszone w oleju lub gęsim smalcu z cebulą i czosnkiem, z czego powstawał pożywny gulasz. Z kolei na terenie byłego zaboru rosyjskiego w ten sposób określa się szyjki z gęsi nadziewane farszem z tartych ziemniaków z dodatkiem cebuli, czasem wątróbkami, rzadziej mięsem (np. koszerną wołowiną). W Łodzi gęsi były przed wojną sprzedawane masowo na targowisku żydowskim przy ul. Wschodniej, którą z uwagi na liczne jatki gęsie nazywano potocznie Gęsi Gas” (gas” w języku jidysz to ulica”).
lodz.pl/artykul/gesi-pipek-czym-byl-w-dawnej-lodzkiej-kuchni-lodzianizm-59190/
Autor: krystian