Świetnie sprawdzi się wspólne tworzenie ozdób choinkowych. Zamiast inwestować w nowe dekoracje ze sztucznych materiałów, warto wykonać je wspólnie z wnukami. Oto nasze pomysły na świąteczne dekoracje, które z łatwością zrobicie sami, bez ponoszenia dużych kosztów.
Łańcuchy choinkowe z kolorowego papieru
Łańcuchy na choinkę, wykonane z kolorowego papieru, niegdyś były często robione w szkole czy przedszkolu. Wystarczy pociąć kolorowy papier na paski, skleić końce paska, tworząc pierścień, przez który przekłada się kolejny pasek i skleja jego końce i tak dalej... Na koniec łańcuch można oprószyć brokatem.
POLECAMY
TOP 10 maluchów i olbrzymów z Orientarium Zoo Łódź. Musisz je odwiedzić! [ZDJĘCIA]
Łódź jest pępkiem świata. Te miejsca wyglądają identycznie jak Londyn, Nowy Jork, Paryż... [ZDJĘCIA]
Tradycyjne gwiazdki
Papierowe gwiazdki wykonane z pasków papieru to polska tradycja świąteczna, którą warto przekazywać młodszemu pokoleniu. Są ekologiczną ozdobą i pięknie wyglądają na zielonym drzewku, nawet solo. Paski do robienia gwiazdek można wyciąć z papieru lub kupić gotowe, a filmiki z instruktażem „krok po kroku” znajdziesz w Internecie.
Papierowe dekoracje na choinkę
Na choince dekorowanej domowymi sposobami nie może zabraknąć papierowych ozdób wykonanych przez najmłodsze dzieci. Gwiazdki, aniołki, bałwanki, mikołaje czy choinki – to, co powiesicie na świątecznym drzewku, zależy od Waszej kreatywności. Maluchy będą miały świetną zabawę, doklejając różne elementy, np. brodę lub włosy z waty czy skrzydła ze sreberka.
Ozdoby z orzechów i szyszek
Wyjątkowo pięknie na choince prezentują się orzechy. Trzeba je tylko zawinąć w folię aluminiową lub pomalować, np. na złoto. W podobny sposób można zrobić ozdoby z szyszek.
Pomarańcza – świąteczny owoc
Zapach pomarańczy kojarzy się starszym pokoleniom ze świętami Bożego Narodzenia. Warto wykorzystać te owoce do zrobienia świątecznych dekoracji. Wysuszone plasterki pomarańczy pięknie prezentują się na gałązkach choinki. Wystarczy nawlec je na sznurek i zawieszki gotowe.
Pierniczkowa tradycja
Wiele babć ma swój sprawdzony przepis na świąteczne pierniczki, który jest przekazywany z pokolenia na pokolenie. W tym roku zrób je razem z wnukami. Zaangażuj dzieci w wyrabianie ciasta, wycinanie ciastek w różnych kształtach oraz ich dekorowanie kolorowym lukrem, słodkimi perełkami czy polewą czekoladową. Pamiętaj tylko, aby w części ciasteczek, przeznaczonych do zawieszenia na choince, przed upieczeniem wyciąć małą dziurkę, niezbędną do przewleczenia sznurka.
Przepis na pierniczki (ok. 50 sztuk)
1/4 szklanki miodu
80 g masła
1/2 szklanki drobnego cukru lub cukru pudr
1 jajko
2 i 1/4 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka sody oczyszczonej
2 łyżki przyprawy korzennej do piernika
opcjonalnie: 1 łyżeczka kakao
Miód, masło oraz cukier podgrzej i wymieszaj do rozpuszczenia się cukru. Do przestudzonej mieszanki dodaj pozostałe składniki. Wyrób ciasto mikserem. Zbyt miękkie schłodź w lodówce, aby lepiej się wałkowało. Wałkuj na grubość 2–3 mm, podsypując mąką. Wykrawaj pierniczki o dowolnych kształtach i przekładaj na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz przez ok. 8-10 minut w temperaturze 170–180ºC.