ZDJĘCIA
Ramen Festival 2022 odbędzie się w dniach 4-13 listopada, a restauracji biorących w nim udział będzie aż 33! Do tegorocznej edycji dołączyły także lokale ze Zgierza, Bełchatowa i Łasku. Każda z restauracji przygotowała autorską zupę, której na co dzień nie znajdziemy w jej standardowym menu. Gotowi na podróż po smakach Azji?
Obowiązkowo pojawią się klasyczne buliony i typowe dodatki, takie jak pieczony brzuch, jajko aijtsuke czy nori, ale restauratorzy mają do zaoferowania znacznie więcej. W tegorocznej edycji zjemy ramen inspirowany kuchnią włoską z pomidorami, burratą i pesto czy też ramen serowy.
– Lokale zaskakują również dodatkami, wśród których można wymienić kalmary z boczniaka, dynię, gęsie żołądki, grillowane figi czy parmezan – mówi Izabella Borowska z Jemy w Łodzi. – Cieszy nas też, że coraz częściej restauratorzy sami przygotowują makaron – dodaje.
POLECAMY
Ramen Festival 2022 – wydarzenia towarzyszące
Tradycyjnie już festiwalowi będą towarzyszyły dodatkowe atrakcje. Pierwsza już 5 listopada w studiu Book&Cook, w którym Bartosz Snecz Dębski wraz z uczestnikami ugotują od podstaw ramen według autorskiego przepisu. Trzy dni później (we wtorek 8 listopada) w restauracji Sendai w Monopolis odbędzie się wyjątkowa kolacja, oczywiście z ramenem w roli głównej. Poza skosztowaniem japońskiej kuchni uczestnicy będą mieli okazję usłyszeć o tajnikach przygotowania ramenu, sami dobiorą dodatki do swojego dania (dzięki czemu każdy ramen nabierze indywidualnego charakteru) oraz spróbują sake produkcji szefa kuchni Michała Przybysza.
Na tym nie koniec – w tym roku gościem specjalnym festiwalu będzie RaMen. Super bohater w tematycznym przebraniu będzie odwiedzał festiwalowe lokale i próbował zaczarować jedzenie gości. Osoby, którym uda się zrobić mu zdjęcie, mają szansę na wygranie nagród w konkursie – plakatów i zaproszeń do restauracji.
Więcej szczegółów na stronie: jemywlodzi.pl