UM Łódź: Co jeść, aby spowolnić proces starzenia się skóry? [PORADNIK]
Wraz z upływem czasu cera traci młodzieńczy wygląd i blask. Związane jest to ze spadkiem aktywności fibroblastów komórek skóry właściwej. U starszych osób wytwarzają one coraz mniej kolagenu, elastyny i kwasu hialuronowego, które są niezbędne do zachowania dobrej kondycji skóry. Właśnie dlatego staje się ona mniej sprężysta, wiotka i tworzą się na niej zmarszczki. Aby zminimalizować lub opóźnić proces starzenia cery, nie wystarczy codzienna pielęgnacja i dobre kosmetyki. Równie ważne jest jej wspieranie od wewnątrz, poprzez włączenie do diety składników odżywczych odpowiedzialnych za jej kondycję i wygląd.**** Co zatem jeść, aby cera dłużej zachowała jędrność i blask? W diecie powinno się znaleźć przede wszystkim jak najwięcej produktów zawierających następujące składniki.
Witaminy z grupy B
Zapewniają skórze odpowiednie nawilżenie, jędrność oraz gładkość. Ich źródłem są: nabiał, ryby, wątroba, płatki owsiane, szpinak, orzechy, fasola i jaja.
Zwana witaminą młodości”. Neutralizując wolne rodniki, opóźnia procesy starzenia skóry i powstawania zmarszczek. Ten silny przeciwutleniacz charakteryzuje się właściwościami nawilżającymi i ujędrniającymi skórę. Do produktów bogatych w tę witaminę należą: oliwa z oliwek, olej słonecznikowy, kiełki pszenicy, orzechy i migdały, ryby, produkty mleczne, kasza i ciemne pieczywo.
Spowalnia procesy starzenia się skóry. Zwiększa wytwarzanie kolagenu i elastyny, dzięki czemu poprawia jej jędrność, napięcie i nawilżenie. Jej źródłem są: masło, jaja, tłuste ryby, podroby, ser, jarmuż, szpinak, dynia i tran.
Najsilniejszy przeciwutleniacz, który poprawia ukrwienie skóry i ułatwia jej przenikanie innym substancjom odżywczym. Przyspiesza powstawanie kwasu hialuronowego i wspomaga produkcję kolagenu w skórze. Duże jej ilości zawierają: papryka, pomarańcze, jarmuż, brukselka, czarna porzeczka, kiwi, truskawki, biała kapusta, grejpfruty, pomidory i natka pietruszki.
Odpowiada za wzmocnienie naczyń krwionośnych. Dzięki swoim właściwościom jest ona zalecana przy cerze naczynkowej. Łagodzi podrażnienia i zaczerwienienia skóry, rozjaśnia zmęczoną i poszarzałą cerę. Najbogatszym źródłem tej witaminy są**** zielone warzywa liściaste, brokuły, cukinia, awokado, kapusta włoska i brukselka.
Dodatek węglowy. Dla kogo jest, gdzie i do kiedy można złożyć wniosek?
Nowe centrum logistyczne na Górnej. Blisko 100 tys. mkw. od Hillwood Polska
Uczestniczy w syntezie kolagenu i elastyny. Można ją znaleźć w ziemniakach, fasoli, zielonych warzywach liściastych, ziarnach słonecznika, orzechach (szczególnie brazylijskich), płatkach owsianych i kakao.
Neutralizuje szkodliwe działanie wolnych rodników, dzięki czemu poprawia kondycję skóry. Jego źródłem są: orzechy (szczególnie brazylijskie), ryby (głównie tuńczyk i łosoś), drób, pszenica, grzyby, cebula i jaja kurze.
Opóźnia procesy starzenia organizmu, również te widoczne na skórze. Poprawia gładkość i jędrność cery oraz zmniejsza głębokość zmarszczek. Sporo tego związku zawierają: szpinak, olej sojowy, olej rzepakowy, nasiona sezamu, mięso kurczaka, tłuste ryby i podroby.
Wpływają na ogólną kondycję skóry. Wzmacniają barierę hydrolipidową, dzięki czemu skóra jest lepiej nawilżona i odporna na działanie czynników zewnętrznych. Są niezbędne w pielęgnacji od środka”. Występują w olejach roślinnych, rybach, orzechach oraz siemieniu lnianym.
Ważnym elementem diety, która ma dobrze wpływać na skórę, jest odpowiednie nawodnienie. Nawet kilkuprocentowy niedobór wody w organizmie odbija się na wyglądzie cery staje się ona ściągnięta, wysuszona i szybciej się starzeje. Dlatego warto regularnie pić wodę. Dobrze też spożywać zieloną herbatę najlepiej liściastą. Zawarte w niej polifenole są znane ze swoich silnych właściwości antyoksydacyjnych. Spowalniają one procesy starzenia się skóry i ograniczają powstawanie zmarszczek. Systematyczne picie zielonej herbaty (przynajmniej dwa razy dziennie) poprawia też elastyczność skóry.
Autor: krystian

