UM Łódź: To już 18. edycja Festiwalu Dobrego Smaku. Tematem przewodnim - Filmowa Łódź

1 min czytania

Inauguracją festiwalu było uroczyste odsłonięcie wystawy plakatów i zdjęć z poprzednich edycji wydarzenia. Podczas ekspozycji w restauracji Drukarnia Skład Chleba&Wina można zobaczyć również plakat tegorocznej imprezy przygotowany przez Andrzeja Pągowskiego artystę, który na swoim koncie ma ponad 1000 projektów, w tym słynną pracę promującą film Miś”.

Fiesty filmowe i przegląd filmów z jedzeniem w tle

Pierwszą częścią festiwalu są fiesty filmowe trwające od 1 do 4 września. Zadaniem restauracji jest przygotowanie prawdziwej uczty z filmowym motywem. Lokale biorące w nich udział to: Quale, Nitka, Cesky Film, Bellanapoli, Drukarnia Skład Wina&Chleba, Zyner’s Restaurant by Anatewka, Montag oraz Ryżowa Buła. Rezerwacji można dokonać na stronie festiwalu.

Słynne lody Granowskiej. W kolejkach po nie stały setki łodzian!

Lodziarnia MILK zaprasza na sycylijski przysmak. To lody w maślanej brioszce!

Nowością tegorocznej edycji jest przegląd filmów z jedzeniem w tle. Do współpracy zaproszono Ogrody Geyera, Kino Charlie i Muzeum Kinematografii. W Kinie Charlie zobaczyć można film W trójkącie”. W Ogrodach Geyera odbędą się dwie projekcje na rozpoczęcie i zakończenie festiwalu Uczta Babette” i Bezdroża”.

Festiwal już tradycyjnie wiąże się konkursem uczestnicy wydarzenia wspólnie z jurorami wybiorą wtedy najlepsze danie, deser i koktajl alkoholowy spośród autorskich propozycji 39 łódzkich restauracji.

Więcej o Festiwalu Dobrego Smaku przeczytacie na

Autor: krystian