UM Łódź: Festiwal Hot&Sweet w Manufakturze. To feria słodko-ostrych smaków
Od niedzieli, 14 sierpnia, Manufaktura zaprasza gości głodnych nowych smaków na festiwal kulinarny Hot&Sweet. 12 restauracji, znajdujących się na dziedzińcu centrum handlowego, przygotowało autorskie dania o słodko-ostrym smaku. Można ich spróbować do 31 sierpnia (każdego dnia z wyłączeniem piątków i sobót).
Lista restauracji w Manufakturze biorących udział w festiwalu:
**Pizzeria 105-tka
** Frotin’s Pizza Spice 45 cm: owoce, żurawina, mozzarella, szynka, salami, papryka, kukurydza, sos tabasco
Cena: 55 zł
**Al Dente Pasta & Bąble Bar
**Spaghetti Aglio e Olio z oliwą, czosnkiem, chili, natką pietruszki i krewetkami
Cena: 36 zł
Czekoladowy wulkan z nadzieniem z cytrynowym kremem, miętą i truskawkami
Cena: 25 zł
**Bawełna
** Spicy Shrimp Pasta makaron tagliatelle w kremowym sosie pomidorowym na bazie pomidorów pelati i białego wina podawany z krewetkami, pomidorami oraz nitkami chilli
Cena: 49 zł
Sweet Berry Cheesecake sernik jagodowy z ricotty na kruchym owsianym spodzie, podawany ze świeżymi owocami i śmietankową polewą
Cena: 28 zł
**Ganesh
** Non Veg Thali ryż, skrzydełko w ostrym sosie curry, mielona baranina z groszkiem w sosie masala, sałatka z piklowaną cebulką i raita
Cena: 49 zł
Thali ryż, dal (soczewica z cukinią), szpinak z warzywami, sałatka z piklowaną cebulką i raita
Cena: 44 zł
Gajar ka halva deser z marchwi i bakalii
Cena: 28 zł
**Kaukaz
** Udka z grilla na ostro podawane z grillowanymi warzywami w sosie sojowym i ziemniaczkami
Cena: 59 zł
Pelmeni na słodko z twarogiem, malinami i wiśniami, podawane z sosem truskawkowym
Cena: 45 zł
**La Vende
** Tagliatelle z krewetkami i chorizo w sosie rozmarynowym
Cena: 48 zł
Pudding chia na mleku kokosowym 21 zł
**Rajskie Jadło
** De volaille z chilli i mozzarellą podany na puree maślanym
Cena: 34 zł
De volaille z oscypkiem i żurawiną podany na puree maślanym
Cena: 34 zł
**Szpulka
** King Bruce Lee” makaron z kurczakiem w panko w sosie sriracha sweet chili z dodatkiem sezamu
Cena: 37 zł
**Tajska Hot Spoon
** Kurczak z woka z tajską bazylią i zieloną fasolką
Cena: 48,50 zł
Czekoladowy kokos wypełniony musem kokosowym, mango i marakują
Cena: 25 zł
**Tawerna Pepe Verde
** Tarta Sable z kremowym cytrynowym nadzieniem, cytrynowym żelem, oblana czekoladowym ganache z syczuańską papryczką
Cena: 25,50 zł
**Whiskey In The Jar
** Philly Cheese Burger kanapka z wołowiną z serem, czerwoną papryką, sosem BBQ, jalapeno, czosnkiem, cebulą i rukolą podawana w czarnej bułce
Cena: 49,90 zł
Teriyaki Burger soczysta wołowina z serem blue, gruszką, sosem teriyaki, sałatą, roszponką i pomidorem
Cena: 49,90 zł
**Zielona
** Pieczone faszerowane pomidory z pikantnym jackfruitem i jalapeno
Cena: 36 zł
Śliwki w czerwonym winie z musem czekoladowym, kokosem, bitą śmietaną i likierem amaretto (wegański)
Cena: 28 zł
Śliwkowe crumble z cynamonem i lodami waniliowymi (wegetariański)
Cena: 28 zł
Autor: krystian