- Gastronomia potrzebuje nas jak nigdy wcześniej. Z myślą o lokalnych restauratorach oraz smakoszach, Jemy w Łodzi rozpoczyna pierwszy łódzki internetowy festiwal burgerów. Jemy w Domu Burger Fest, organizowany we współpracy z serwisem Głodny.pl oraz Łódzkim Centrum Wydarzeń to odpowiedź portalu na akcje #zostańwdomu oraz #wspierajgastro. – Festiwal powstał jako pomysł na zachęcenie łodzian do zamawiania dań na wynos, a w efekcie pomoc dla lokali gastronomicznych – mówi Agata Zarębska, organizatorka festiwalu.

Impreza będzie trwać od 20 do 26 kwietnia, a uwaga festiwalowiczów skupiona będzie na burgerze – zarówno w klasycznym, jak i alternatywnym wydaniu. Puszysta bułka, soczysty kotlet, warzywa, dodatki i obowiązkowe sosy… amerykański klasyk to danie pozornie proste, a jednak potrafi mieć wiele oblicz. Mięsne, rybne, wegańskie, ale także śniadaniowe, deserowe oraz w wersji fit: stawiamy na burgerową różnorodność. – Pragniemy, by łodzianie zobaczyli burgera z wielu stron! Kto powiedział, że zawsze musi być na słono, a do jego stworzenia potrzebna jest  bułka?  – mówi Izabella Borowska z Jemy w Łodzi. Jedyna zasada, to stały koszt dania, czyli 25 zł + koszt dostawy według cennika restauracji. Do festiwalu dołączyć mogą zarówno klasyczne burgerownie, jak i lokale serwujące inny rodzaj dań.

Festiwalowi będą towarzyszyły imprezy dodatkowe, oczywiście również w wersji online, jak chociażby kulinarne warsztaty prowadzone przez łódzkich kucharzy o domowym przygotowaniu burgerów czy konkurs fotograficzny „Burger
w kwarantannie”. Udział w imprezie jest bezpłatny dla wszystkich lokali, a partnerstwo z portalem Głodny.pl umożliwia bezkontaktowe dostawy z płatnością online. Zapisy właśnie ruszają - wszystkie informacje dostępne będą od 7 kwietnia na stronie

jemywlodzi.pl

.

- Łódzkie Centrum Wydarzeń w tym trudnym dla wszystkich okresie doskonale zdaje sobie sprawę, że większość osób poszukuje różnego rodzaju aktywności i ciekawych inicjatyw w internecie. Dlatego ten pomysł to doskonały przykład na to, że on-line możemy, również poradzić sobie z takim pomysłem jak festiwal kulinarny. Zachęcamy do zamawiania i czynnego udziału w działaniach dodatkowych, jak konkursy czy warsztaty. Mam nadzieję, że wpłynie to również na większą liczbę zamówień w restauracjach, które zdecydują się na udział. Nie dajmy się i razem wspierajmy łódzkie gastro przy okazji świetnie się przy tym bawiąc, oczywiście w domach – mówi Piotr Kurzawa zastępca dyrektora Łódzkiego Centrum Wydarzeń.