MPO Łódź nawiązało współpracę z Bankiem Żywności w Łodzi i poprzez mobilną powierzchnię reklamową znajdująca się na pojazdach odbierających odpady informuje o stratach żywności, jakie obserwujemy wśród Polaków. W Polsce nadal aż 5 mln ton artykułów spożywczych jest wyrzucanych do kosza, z czego 60% pochodzi z gospodarstw domowych.
Marnowanie jedzenia przyczynia się do globalnego ocieplenia
Marnowanie żywności ma zgubny wpływ na klimat, przyczyniając się do globalnej emisji gazów cieplarnianych. Wyrzucając produkty spożywcze marnujemy energię i wodę potrzebną do wytworzenia, transportu i dystrybucji żywności, a także produkujemy więcej odpadów. Trzeba pamiętać, że na wyprodukowanie danego produktu żywnościowego została przeznaczona określona ilość wody i energii. Skala problemu marnowania żywności jest olbrzymia. Statystyki wskazują, iż przeciętny Europejczyk do kosza wrzuca od 20 do 30% kupowanego jedzenia. Polsce do wyrzucania jedzenia przyznaje się 1/3 Polaków. ODPADY BIO (kuchenne) odbierane przez MPO-Łódź.
Zobacz też:
Wege restauracje w Łodzi. Gdzie warto wybrać się na roślinną ucztę? [MAPA]
Jak zapobiegać marnowaniu żywności?
- Kupuj to, czego naprawdę potrzebujesz, zaplanuj listę produktów, kupuj częściej a mniej.
- Sprawdzaj daty na opakowaniu (należy spożyć przed, należy spożyć do).
- Żywność przechowuj zgodnie z zaleceniami na etykiecie.
- Zapobiegaj, jeżeli wiesz, że czegoś nie zjesz to pomóż potrzebującym lub utrwal żywność poprzez mrożenie, wekowanie, suszenie.
- Zachowuj porządek w lodówce i szafkach kuchennych i ustaw odpowiednią temperaturę w lodówce.
- Nie ulegaj promocjom, zastanów się, czy naprawdę potrzebujesz tych rzeczy, a także nie rób zakupów z pustym żołądkiem.
W ramach promocji kampanii MPO zachęca mieszkańców do rozglądacie się na ulicach Łodzi za śmieciarkami, wyklejonymi grafiką dot. marnowania żywności. Pierwsze 10 osób, które nadeśle do nas na adres: