UM Łódź: Rusza Jemy w Łodzi Food Fest 2022. To już 6. edycja największego kulinarnego święta

2 min czytania

Przed nami dziesięć dni makaronowej uczty Jemy w Łodzi Food Fest będzie trwał od 9 do 18 września 2022. Będą makarony i kluseczki polskie, włoskie, azjatyckie i amerykańskie. A do tego wyjątkowe wydarzenia towarzyszące. Jak zawsze wszystkie festiwalowe dania zostały przygotowane specjalnie na tę okazję i nie zjemy ich na co dzień w łódzkich restauracjach. Czym tym razem szefowie kuchni zaskoczą gości?

Makarony włoskie, azjatyckie, polskie i amerykańskie

Prawie 40 festiwalowych restauracji i jeszcze więcej wyjątkowych dań (wybrane lokale przygotowały dwie propozycje, w tym jedną wegańską). To makaronowo-kluskowa podróż przez cały świat! - Mamy nasze łódzkie kluski żelazne i knedle, polskie cepeliny, kopytka, leniwe i pyzy (faszerowane żebrem), azjatycki ramen czy udon i oczywiście mocną włoską reprezentację mówi Izabella Borowska z portalu Jemy w Łodzi. Restauracje zaszalały nie tylko z dodatkami (można tu między innymi wymienić stek z miecznika, farsz krewetkowy, wędzony ziemniak z syfonu czy puree marchewkowe), ale przede wszystkim z kształtami makaronów. Nie zabraknie tagliatelle czy lasagne, orecchiette, tortellacci, trofie czy tagliolini.

Łódź miastem dobrym do życia. Tak ocenili sami mieszkańcy

Neon ubierającej się pary powraca na Central. Kiedy znów rozbłyśnie w centrum Łodzi?

Wydarzenia towarzyszące Jemy w Łodzi Food Fest 2022

Jemy w Łodzi Food Fest wyróżnia się liczbą wydarzeń towarzyszących. W studiu Book&Cook organizowane jest spotkanie, na którym uczestnicy przygotują danie z udonem, a w konkursie będzie można wygrać zaproszenia do manufaktury ramenu. Festiwal to świetna okazja do spotkania Klubu Kolacyjnego Jemy w Łodzi (to niezobowiązująca formuła spotkań przy wspólnym stole i wyjątkowym jedzeniu) tym razem uczestników ugości sam Francesco Mameli z restauracji Trattoria Italiana w Monopolis. Co ciekawe będą też propozycje na słodko w lodowym bistro MILK, gdzie uczestnicy stworzą wspólnie z Asią Banad (z bloga posypane.pl) włoskie pasty w deserowych wersjach.

Na tym nie koniec. Wojciech Woźniak z TheTea.pl zabierze gości do magicznego świata jakościowych herbat, Bartosz Łataś uczyni to samo z whisky, a Wojciech Fiet z koktajlami. Muzeum Wódki w Monopolis udostępni swoje wnętrza na degustację kraftowych trunków, a KUSZ Productions nauczy, jak pięknie pokazać jedzenie na filmach kręconych smartfonem.

Autor: krystian