Wrzesień to już tradycyjnie czas wydarzenia Jemy w Łodzi Food Fest.
– Co roku zmieniamy motyw przewodni. Tym razem nie miałyśmy wątpliwości, że głównym tematem powinna zostać łódzka kuchnia czterech kultur – mówi Izabella Borowska, organizatorka. Festiwal zaczyna się w piątek, 15 września, i będzie trwał aż do niedzieli, 24 września. Przez 10 dni zyskamy możliwość odwiedzenia 25 restauracji i kawiarni, aby spróbować niezwykłych dań przygotowanych specjalnie na Jemy w Łodzi Food Fest. Punktem obowiązkowym są również wydarzenia towarzyszące. W tym roku zaprosimy gości na warsztaty serowarskie, degustację win w wyjątkowym wnętrzu starej kotłowni Fuzji, spacer śladami dawnej gastronomii, szkolenia dla restauratorów, wyprawę do winnicy, kolację degustacyjną czy słodkie pożegnanie lata. – dodaje.
Festiwalowe dania na Jemy w Łodzi Food Fest
Łódzcy restauratorzy przygotowali łącznie 25 wyjątkowych potraw (21 dań głównych i 4 desery). Jak przystało na łódzką tradycję, na festiwalu nie mogło zabraknąć knedli ze śliwkami podanych z mięsem i kapustą, żulika czy klusek żelaznych (tym razem z wołową sztufadą lub bitką wieprzową). Będą również sznytki, pajdy i burgery – w wersji niemieckiej z domowej produkcji kiełbasą, wielokulturowej z żulikiem i knedlami czy z ukraińskimi warenikami. Żydowski czulent i pulpety, gryczane bliny, placek z kiszoną kapustą oraz kaczka w różnych odsłonach – nie sposób jednak wymienić wszystkich festiwalowych dań.
Na deser spróbujemy szarlotkę w formie monoporcji ozdobionej elementem z wizerunkiem łódzkich murali, tort szwarcwaldzki, maślaną bułkę z lodami i uszami Hamana oraz kukuszalet inspirowany książką „Kuchnia Koszerna" z 1904 roku autorstwa Rebekki Wolf. Podczas festiwalu nie tylko próbujemy niecodziennych smaków, ale również poznamy kulinarną tradycję narodów.
Lista wydarzeń towarzyszących:
- Degustacja jakościowych polskich alkoholi w klubie Alembik
- Spacer Piotrkowską śladami dawnych restauracji prowadzony przez znaną łódzką przewodniczkę, Justynę Tomaszewską, zakończony wizytą w restauracji Komediowa
- Szkolenie dla restauratorów z zakresu podatków i spraw kadrowych prowadzone przez firmę Uni-Lex
- Degustacja win przy muzyce na żywo w wyjątkowym wnętrzu zabytkowej kotłowni w Fuzji
- Warsztaty serowarskie, wspólne wędzenie i pieczenie słodkich bułek w Przystanku Czekaj
- Wycieczka do winnicy Dom Jantoń w Dobroniu z degustacją win i zwiedzaniem największej w Polsce kolekcji powozów
- Słodki pop-up Asi Banad (posypane.pl) pod hasłem Pożegnanie Lata w lodowym bistro Milk
- Konkurs dla gości festiwalu, w którym nagrodami będą kosze z produktami od firmy Rossmann
- Spotkanie klubu kolacyjnego w restauracji Ramki z gościnnym udziałem Kamila Skroka (szefa kuchni restauracji Powidok) poświęcone kuchni czterech kultur
- Warsztaty wideo prowadzone przez KUSZ Productions.