Wśród podarowanych miodów znalazły się: akacjowy, wielokwiatowy, faceliowy i rzepakowy. Miód wspiera leczenie onkologiczne oraz działa osłaniająco na błony śluzowe jamy ustnej w czasie kuracji radiacyjnej u chorych na nowotwory głowy i szyi. Poza tym można go stosować w leczeniu ran po nowotworach oraz w leczeniu owrzodzeń nowotworowych.
– To już drugi raz, kiedy możemy przekazać miody na oddział. Chcemy, by to była tradycja. W przyszłym roku przekażemy miody z dachu Biblioteki Uniwersytetu Łódzkiego, jak również z terenu Wydziału Ekonomiczno-Socjologicznego, gdzie również znajdują się ule – mówi prof. Robert Zakrzewski, prorektor ds. studentów i jakości kształcenia.
Sprezentowane miody pochodzą z ekologicznej pasieki z okolic Lasu Łagiewnickiego, którą opiekują się pszczelarze ze Stowarzyszenia Pszczelarzy Ziemi Łódzkiej.