Po czym poznać dobrego burgera?

Jakieś 25 lat temu, wraz ze zmianami ustrojowymi, w naszym kraju pojawiły się pierwsze burgery. Te pierwsze, z początku lat dziewięćdziesiątych, raczej znacząco odbiegały od tych, które obecnie serwowane są w najlepszych burgerowniach. Chcąc zatem zjeść dobrego burgera w Warszawie gdzie wybór jest ogromny, czy też w jakimkolwiek innym miejscu, warto wiedzieć na co zwrócić uwagę.
Najważniejsze jest mięso
W prawdziwym burgerze z pewnością nie ma miejsca na cienkiego, gotowego kotleta jakiego możemy znaleźć w supermarkecie. Dobre burgery tworzy się wyłącznie ze stuprocentowej wołowiny. W grę nie wchodzą nawet mieszanki wieprzowo wołowe. Mięso to musi być również świeże i wysokiej jakości. Warto pamiętać, że musi pochodzić z odpowiednich części tuszy wołowej i powinno byś średnio zmielone. Przed procesem smażenia, mięso powinno składać się od 20 do 30% z tłuszczu. Stąd też, najlepszym rozwiązaniem jest zdecydowanie się na rostbef, łopatkę lub antrykot. Renomowane restauracje z najwyższej półki, wykorzystują też mostek bądź rib eye.
Zaraz po zmieleniu, mięso wołowe musi być prędko uformowane w dwucentymetrowe kotlety lub nieco grubsze. Długie wyrabianie mięsa na hamburgery nie jest zalecane. Robi się tak tylko w wypadku mięsa na kiełbasę. Robiąc kotlet na hamburgera wystarczy jedynie je odpowiednio uformować, zwracając uwagę na równomierną grubość w każdym miejscu.
Stopień wysmażenia
Wołowina jest mięsem, które bez obaw możemy jeść na surowo. Nie występuje ryzyko salmonelli lub tasiemca, jak w przypadku drobiu, czy też wieprzowiny. Surowa wołowina to jednak wyłącznie tatar. Wyjątkowy smak i soczystość burgera, to wynik odpowiedniego grillowania. Oczywiście powinien być to prawdziwy grill nigdy patelnia, piekarnik, a w szczególności mikrofalówka! Stopień wysmażenia, to już wybór klienta. Najczęściej wybieranym stopniem wysmażenia jest średnio krwisty (medium rare). Powinien on być w środku soczysty i delikatnie różowy. Oczywiście wszystko zależy od preferencji, niektórzy wolą bardziej wysmażone mięso (well done), bądź też krwiste (rare). W każdym razie powinniśmy mieć prawo wyboru stopnia wysmażenia. Chcąc zjeść dobrego burgera w Warszawie http://wypasburger.pl czy też w każdym innym miejscu, powinniśmy zwrócić na to uwagę.
Bułka, dodatki i sos
Mimo tego, że to mięso jest najważniejszym składnikiem burgera, nie możemy zlekceważyć jego pozostałych składników. Bułka, wszelkie dodatki i sos to w końcu ważne elementy dopełniające smak dobrego burgera.
W burgerach najlepiej sprawdzają się bułki pszeniczne miękkie, aczkolwiek zbite. Omijać powinno się miejsca, gdzie burgery serwowane są w pieczywie gotowym, w tzw. bułkach do hamburgerów ze sklepu. Najlepiej kiedy burgerownia wypieka je sama, lub zamawia prosto z piekarni. Ważne jest również to, aby przed podaniem, bułka została lekko ugrillowana do uzyskania chrupkości.
W wypadku sosów, wszystkie gotowe mieszanki również nie powinny być brane pod uwagę. Zalecana jest konfiguracja ketchup i musztarda, bądź sos barbecue, tysiąca wysp, czy też guacamole.
Jeżeli chodzi o dodatki, można uznać, że panuje niemal pełna swoboda. Klasycznymi dodatkami są pikle, ser cheddar, sałata oraz cebula.
Wszystkie te kryteria mogą znacznie pomóc odróżnić słabej jakości kanapkę, od dobrego burgera w Warszawie, gdzie serwuje się ich chyba najwięcej w Polsce. Oczywiście znając zasady ich przygotowywania, można również pokusić się o stworzenie własnego burgera. Natomiast mając w okolicy restauracje, które specjalizują się w tego typu daniach, z pewnością warto z nich skorzystać.
Autor: Zewnętrzny materiał partnerski